Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Muszle nadziewane cukinią i kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaronowe muszle nadziane usmażoną cukinią z kurkami.

Muszle nadziewane cukinią i kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszle nadziewane cukinią i kurkami

 

  • 1/2 opakowania makaronu muszle duże
  • 30 dkg cukinii
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól do smaku
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 10 dkg kurek
  • żółty ser - wg uznania
  • 1 łyżeczka papryki suszonej w płatkach

Sposób przygotowania:

Muszle nadziewane cukinią i kurkami
W garnku zagotować wodę na makaron, lekko ją posolić. Do gotującej się wody wrzucić makaron i gotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzić i przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać ją do cebuli z czosnkiem. Dodać też przyprawy i ketchup. Wszystko wymieszać i smażyć razem, aż cukinia zmięknie. Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić i usmażyć na oliwie. Usmażone grzyby dodać do cukinii. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć razem. Przygotowanym farszem nadziać ugotowane muszle makaronowe. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim nadzienie w muszlach. Całość zapiekać w 180 stopniach tak długo, aż ser się roztopi.
Muszle nadziewane cukinią i kurkami
Ugotowane odcedzone i przestudzone makaronowe muszle.
Muszle nadziewane cukinią i kurkami
Cukinia dodana razem z przyprawami i ketchupem do cebuli.
Muszle nadziewane cukinią i kurkami
Oczyszczone umyte pokrojone i usmażone kurki dodane do cukinii.
Muszle nadziewane cukinią i kurkami
Muszle nadziane przygotowanym farszem i posypane startym serem.