Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Muszle nadziewane dynią, fetą i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wegetariańskie danie, szczególnie dla miłośników dyni.

Muszle nadziewane dynią, fetą i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszle nadziewane dynią, fetą i żurawiną

 

  • ok 7 sztuk makaronu muszli
  • 300g dyni
  • 150g sera typu feta
  • 1 łyżeczka curry
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Muszle nadziewane dynią, fetą i żurawiną
Muszle ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wyjąć z wody i odsączyć. Dynię pokroić w kostkę i dusić na patelni z oliwą z oliwek. Dynia musi być miękka. Przestudzić. Dodać pokrojoną w kostkę fetę, żurawinę i curry. Żurawinę należy porozdzielać jeżeli posklejała się w opakowaniu. Delikatnie wymieszać. Takim farszem napełniać muszle. Ustawić jedna przy drugiej w foremce. Można delikatnie spryskać oliwą z oliwek. Zapiekać w 180*C przez 15-20minut. Posypać świeżym tymiankiem. Smacznego!
Muszle nadziewane dynią, fetą i żurawiną
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odsączyć.
Muszle nadziewane dynią, fetą i żurawiną
Dynię pokroić w kostkę i dusić na patelni z oliwą z oliwek.
Muszle nadziewane dynią, fetą i żurawiną
Do przestudzonej dyni dodać fetę, żurawinę i curry.
Muszle nadziewane dynią, fetą i żurawiną
Farszem napełnić muszle i ustawić w foremce jedna przy drugiej.