SUPERPRZEPIS

Muszle z groszkowym nadzieniem

  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Muszle z groszkowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Danie proste i bardzo smaczne, w dodatku zdrowe :)

Składniki:

Muszle z groszkowym nadzieniem

 

  • 12 sztuk makaronowych muszli
  • 100 gram ryżu białego
  • ok. 100-150 gram mrożonego groszku
  • 1 duża cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 200 gram sera żółtego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka roślinnego masła
  • gałka muszkatołowa
  • inne przyprawy

Sposób przygotowania:

Muszle z groszkowym nadzieniem
Muszle gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu uważają aby się nie posklejały czy rozpadły, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy razem na maśle, następnie dodajemy groszek i tak długo całość podsmażamy aż groszek będzie miękki. Następnie dodajemy ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz 3/4 startego sera. Całość doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem - mieszamy. Farsz nakładamy do obgotowanych muszli, które układamy obok siebie w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je pozostałym serem żółtym i słodką papryką mieloną. Pieczemy je ok 15-20 minut w temp 180*. Podajemy jna ciepło
Muszle z groszkowym nadzieniem
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki.
Muszle z groszkowym nadzieniem
Etap 2 cały farsz doprawiamy również gałką
Muszle z groszkowym nadzieniem
Etap 3 przygotowany farszem nadziewamy muszle
Muszle z groszkowym nadzieniem
Etap 4 muszle posypujemy serem i zapiekamy