Deletee

Deletee

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Muszle z kiełbasą i jarmużem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron z dodatkiem niedocenianego w naszej polskiej kuchni jarmużu.

Muszle z kiełbasą i jarmużem

Składniki:

Muszle z kiełbasą i jarmużem

 

  • 400 g makaronu muszelki
  • 250 g kiełbasy
  • 100 g jarmużu
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • półtora szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Muszle z kiełbasą i jarmużem
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Jarmuż gotować w bulionie z kurczaka przez około 10 minut.
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek lub oleju. Dodać pokrojony w kostkę czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.
Gdy makaron się ugotuje odcedzić i wrzucić znów do garnka.
Jarmuż z bulionem, kiełbasą, cebulą, czosnkiem, papryką wymieszać razem i dodać do makaronu. Posypać parmezanem.