MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Muszle zapiekane z mięsem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekany makaron z mięsem mielonym, w sosie śmietanowym ze szpinakiem

Muszle zapiekane z mięsem i szpinakiem

Składniki:

Muszle zapiekane z mięsem i szpinakiem

 

  • 6 sztuk makaronu conchiglione
  • 200g mięsa mielonego
  • 200g śmietany 30%
  • 3 kulki szpinaku mrożonego (może być świeży)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz - szczypta
  • wegeta 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Muszle zapiekane z mięsem i szpinakiem
Makaron wrzucamy do wrzącej się wody i gotujemy al dente. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelnie wrzucamy mięso, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Smażymy aż mięso zmieni kolor z różowego/czerwonego, na brązowy. Śmietanę wlewamy go rondla, dodajemy wegetę i szpinak, podgrzewamy. Sos powinien się zredukować i być bardziej kremowym. Muszle nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na koniec całość polewamy sosem. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180stopni. Pod koniec pieczenia można dodać odrobinę sera żółtego na wierzch.