Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Musztardowa karkówka na patyku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna duszona karkówka na patyku. Doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Polecam gorąco!!!

Musztardowa karkówka na patyku

Składniki:

Musztardowa karkówka na patyku

 

  • 60 dag karkówki bez kości,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
  • 2 szklanki wody,
  • 1,5 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Musztardowa karkówka na patyku

Przygotowanie mięsa

Musztardowa karkówka na patyku
Umyte i wysuszone mięso kroję w cienkie paski.

Mięso myję i osuszam. Karkówkę kroję w cienkie pasy.

Nabijanie na patyczki

Musztardowa karkówka na patyku
Karkówkę nabijam na patyczki do szaszłyków.

Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki mięsa. Mięso nacieram papryką mieloną.

Duszenie mięsa

Musztardowa karkówka na patyku
Mięso podsmażam, a następnie podlewam wodą i duszę do miękkości.

Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję przyprawę uniwersalną i duszę na małym ogniu do miękkości. Musztardę mieszam ze śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami.