teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

karkówka w musztardowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyrazista w smaku karkówka najlepiej smakuje z sałatą w musztardowym sosie

 karkówka w musztardowej marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

karkówka w musztardowej marynacie

 

  • 2 plastry karkówki
  • 2łyżki musztady sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju +do smażenia
  • 4 łyżki mąki + 2 łyżki mąki
  • ziele ang,liść laurowy, ziarenka pieprzu
  • pieprz,sól,maga

Sposób przygotowania:

karkówka w musztardowej marynacie
Porcja dla 2 osób.
Dzień wcześniej: w misce mieszamy musztadę,przeciśnięty przez praskę czosnek,kolendre,kminek.Nacieramy plastry karkówki z obu stron,zawijamy w folię i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia, plastry karkówki lekko rozbijamy,obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Przekladamy do garnka i zalewamy wodą ok 3 cm nad mięso.Dorzucamy listek,ziele i kilka ziarenek pieprzu.Dusimy ok 20 min po czym zaciągamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą.Przyprawiamy solą,magą i pieprzem.
 karkówka w musztardowej marynacie
zamarynowane mięso obtaczamy dodatkowo w mące
 karkówka w musztardowej marynacie
...i smażymy na rozgrzanym oleju,następnie dusimy w sosie własnym