Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Faszerowany boczek rolowany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Moja wersja rolady z boczku

Faszerowany boczek rolowany

Składniki:

Faszerowany boczek rolowany

 

  • 2,5 kg cienkiego boczku
  • 0,70 kg mielonej łopatki
  • 1 jajko
  • 1 bułka ususzona
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 cebula
  • czosnek
  • olej
  • przyprawy do boczku:ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy
  • przyprawy do farszu:pieprz mielony, vegeta

Sposób przygotowania:

Faszerowany boczek rolowany
Przygotować boczek:umyć, osuszyć, natrzeć solą, obłożyć zielem, liściem, i przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Zrolować, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na co najmniej 1 dobę do lodówki. Mięso mielone wyrobić z jajkiem,1 ząbkiem czosnku, przysmażoną cebulką i namoczoną i odciśniętą bułeczką.Doprawić vegetą i pieprzem. Boczek rozłożyć, usunąć przyprawy. Farsz rozłożyć na mięsie. Zrolować ciasno, obwiązać grubą nicią. Włożyć do wysmarowanej olejem brytfanki.Piec ok. 2 godz.podlewając wytworzonym sosem, w tem. 180*C Można też upiec w rękawie, rozcinając go na 20 min. przed końcem pieczenia, aby boczek się ładnie zarumienił. SMACZNEGO!