marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Nadziewana cukinia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nadziewana cukinia wykwintne danie na każdą okazję.

Nadziewana cukinia

Składniki:

Nadziewana cukinia

 

  • 400 g mielonego mięsa
  • 200 g białej fasoli z puszki
  • 3 cukinie (ok. 700 g )
  • 3 strąki papryki
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • listki świeżej szałwii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki
  • jajko
  • 60 g startego parmezanu
  • czarny pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Nadziewana cukinia
Fasolę wyjąć z puszki, osączyć z wody, następnie zmiksować z jajkiem, wymieszać z mięsem i posiekaną drobno natką. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Czosnek obrać, następnie pokroić w plasterki . Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne, pokroić w paski. Cukinię umyć, ewentualnie obrać, następnie przekroić ją wzdłuż. Każdą połówkę wypełnić nadzieniem mięsno-fasolową masą. Ułożyć w formie do zapiekania, skropić 2 łyżkami oliwy lub oleju. Zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Następnie czosnek, paprykę i szałwię podsmażyć na reszcie tłuszczu. Posolić. Całą potrawę posypać parmezanem. Zapiekać jeszcze przez 5 minut aby ser się rozpuścił. Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tak wykwintnego dania. Życzę Smacznego ; )