Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Nadziewane bananowe papryczki.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie latem i papryką pachnące.

Nadziewane bananowe papryczki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane bananowe papryczki.

 

  • farsz:0,5 kg mielonej łopatki
  • cebula
  • 3 papryki każda w innym kolorze
  • 3 wafle ryżowe
  • jajko
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka majeranku
  • łyżka kucharka
  • 3 łyżki oleju
  • 10 żółtych papryczek
  • 10 wykałaczek
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Nadziewane bananowe papryczki.
Cebulę kroimy w dość grubą kostkę i smażymy na oleju. Jak się zarumieni dodajemy mięso i wszystko razem przesmażamy. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia, a w tym samym naczyniu dusimy trzy kolorowe papryki pokrojone w kostkę. Nie trzymamy na ogniu do pełnej miękkości, mają zmięknąć do połowy. Takie dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy. Wafle kruszymy na drobne kawałki rozrzucając po całej macie, jeszcze jajko i ostatnie mieszanie. Papryczkom odcinamy końce z ogonkiem, wyjmujemy środki i takie napełniamy farszem. Aby się kapelusiki trzymały przypinamy wykałaczką. Wkładamy do rękawa i pieczemy w 200 stopniach 30 min.
Nadziewane bananowe papryczki.
Na oleju przesmażamy cebulę aż się ładnie zarumieni.
Nadziewane bananowe papryczki.
Trzy duże papryki każda w innym kolorze.
Nadziewane bananowe papryczki.
Do masy z mięsa i papryk dodajemy pokruszone wafle ryżowe. One dodadzą lekkości masie.
Nadziewane bananowe papryczki.
Papryczki nadziewamy masę i pieczemy w rękawie około 30 min.

Tagi:

jajko jajka