Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewane kieszonki schabowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kieszonki ze schabu wieprzowego nadziane szpinakiem, serem wędzonym topionym,cebulą i metką łososiową.

Nadziewane kieszonki schabowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nadziewane kieszonki schabowe

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kilka listków świeżego szpinaku
  • 10 dkg sera wędzonego topionego
  • 50 g metki łososiowej
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Nadziewane kieszonki schabowe
Każdy plaster schabu cienko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Listki szpinaku umyć, lekko osuszyć i ułożyć na mięsie. Ser i cebulę pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na mięsie. Na każdym kawałku mięsa rozsmarować po trochu metki łososiowej. Plastry schabu złożyć na pół i zabezpieczyć wykałaczkami, żeby nadzienie nie wyleciało. Jajko wbić do miseczki i dokładnie rozbełtać. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Nadziane plastry schabu obtaczać w mące, zamaczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Schabowe kieszonki smażyć na średnim ogniu bez przykrycia na rumiano z obu stron.
Nadziewane kieszonki schabowe
Plastry schabu cienko rozbite tłuczkiem.
Nadziewane kieszonki schabowe
Metka łososiowa kawałki sera i cebuli i listki szpinaku ułożone na mięsie.
Nadziewane kieszonki schabowe
Nadziane kieszonki schabowe w panierce smażone na oleju.