Niuulaa

Niuulaa

Kucharz
[Przepisów: 14]

Nadziewane kruche ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealnie kruche ciasteczka, nadziewane w środku!

Nadziewane kruche ciasteczka

Składniki:

Nadziewane kruche ciasteczka

 

  • ok. 30 dag mąki (tj. 2 niepełne szklanki)
  • 7 łyżek cukry czubatych
  • 7 płaskich łyżek masła bądź margaryny
  • 2 jajka
  • 1 torebka cukry waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok. 20 dag konfitury najlepiej z czerwonej porzeczki
  • skórka z 1 cytryny
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Nadziewane kruche ciasteczka
Wsyp do miski mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodaj utarty tłuszcz, żółtko, całe jajko i skórkę z cytryny (utartą). Wyrób masę, aby była jednolita. Wstaw do lodówki (pod przykryciem!) na 30 minut. Następnie rozwałkuj na grubość 2mm na blacie posypanym mąką. Filiżanką o średnicy tak około 8 cm wycinaj ok. 40 kółek. Na każdym kółeczku nałóż po pół łyżeczki konfitury. Brzeg posmaruj rozmąconym białkiem, żeby lepiej się trzymało. Mocno zaciśnij. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, posmaruj tłuszczem. Ciasteczka ułożone na blasze wstaw dopiero do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temp. 200'C. Po całkowitym ostudzeniu dopiero posyp cukrem pudrem.