Sposób przygotowania:
Kapusta a’la bigos z pieczarkami1.
Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec i pokrojone śliwki. Na małym ogniu gotować do miękkości.
2.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę, a kiedy troszkę się obsmaży, dodać cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę, smażyć do zeszklenia. Zawartość patelni przełożyć do kapusty.
3.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i również dołożyć do kapusty. Gotować razem ok. 20 minut.
4.
Dodać wszystkie przyprawy i jeszcze ewentualnie posolić do smaku. Gotować kolejne kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.
Kapusta wspaniale smakuje kilkakrotnie odgrzewana.