edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kapusta a’la bigos z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest tyle wersji „prawdziwego” bigosu, że aby nie spierać się o właściwą nazwę tego dania, nazwałam je „kapustą a’la”. Moja rodzina taką właśnie lubi – z dodatkiem chudej kiełbasy i pieczarek, dobrze przyprawioną i wyraźną w smaku.

Kapusta a’la bigos z pieczarkami

Składniki:

Kapusta a’la bigos z pieczarkami

SKŁADNIKI:

PRZYPRAWY:

Sposób przygotowania:

Kapusta a’la bigos z pieczarkami

1.

Kapusta a’la bigos z pieczarkami
Kapustę ugotować do miękkości ze śliwkami, jałowcem, liściem laurowym i zielem angielskim.

Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec i pokrojone śliwki. Na małym ogniu gotować do miękkości.

2.

Kapusta a’la bigos z pieczarkami
Pokrojoną kiełbasę usmażyć na patelni razem z cebulą.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę, a kiedy troszkę się obsmaży, dodać cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę, smażyć do zeszklenia. Zawartość patelni przełożyć do kapusty.

3.

Kapusta a’la bigos z pieczarkami
Do garnka dodać pieczarki pokrojone w plasterki.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i również dołożyć do kapusty. Gotować razem ok. 20 minut.

4.

Kapusta a’la bigos z pieczarkami
Do garnka dodać wszystkie przyprawy według smaku.

Dodać wszystkie przyprawy i jeszcze ewentualnie posolić do smaku. Gotować kolejne kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.
Kapusta wspaniale smakuje kilkakrotnie odgrzewana.


Tagi:

danie obiad