Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Karp z orzechami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świąteczna potrawa z karpia odbiegająca trochę stylem od klasycznej ryby smażonej w grubej panierce.

Karp z orzechami

Składniki:

Karp z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Karp z orzechami
Filet z karpia podziel na porcje, skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem. Tak zamarynowaną rybę smaż na oleju orzechowym na złoty kolor.

W suchym rondelku skarmelizuj cukier i dodaj do niego posiekaną cebulę, całość chwilę podsmażaj do momentu aż cebula się upraży, na koniec dodaj rodzynki namoczone w koniaku.

Z patelni na której smażyła się ryba zlej nadmiar tłuszczu i podsmaż na niej orzechy.

Do podprażonych orzechów dodaj cebulę z rodzynkami i koniakiem oraz zimne masło, na patelnię z powrotem przełóż kawałki ryby i obtocz je w powstałym sosie.

Całość dopraw solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.  

Tagi:

wigilia karp ryba