eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Polędwica z dorsza Eli faszerowana żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam polędwiczki z dorsza, które nafaszerowałam suszoną żurawiną. Zapiekłam polędwiczki razem z wiórkami masła.

Polędwica z dorsza Eli faszerowana żurawiną

Składniki:

Polędwica z dorsza Eli faszerowana żurawiną

ryby

  • 600 g polędwicy z dorsza - 4 sztuki

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Polędwica z dorsza Eli faszerowana żurawiną

przygotowanie żurawiny

Polędwica z dorsza Eli faszerowana żurawiną
Przygotować sto gram żurawiny suszonej...

Do miseczki wsypać 100 gram suszonej żurawiny

przygotowanie ryby

Polędwica z dorsza Eli faszerowana żurawiną
Opłukane i osuszone polędwice pokroić na trzy części.

Polędwice opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na trzy części.

przygotowanie ryby cd

Polędwica z dorsza Eli faszerowana żurawiną
Rybę naciąć przez środek i włożyć żurawinę.

Każdy kawałek dorsza naciąć wzdłuż przez środek cienkim nożem. Do powstałego otworu włożyć suszoną żurawinę.

przygotowanie ryby cd

Polędwica z dorsza Eli faszerowana żurawiną
Nadziane polędwiczki natrzeć solą i pieprzem.

Przygotowane polędwiczki natrzeć solą i pieprzem.

przygotowanie ryby cd

Polędwica z dorsza Eli faszerowana żurawiną

Kawałki dorsza położyć na wysmarowanej olejem blasze. Na rybie ułożyć wiórki masła i włożyć blaszkę do piekarnika.

Piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!

Tagi:

ryba danie