Sposób przygotowania:
Karp w sosie piernikowym z kasztanami
Karpia podziel na porcje, skrop sokiem z cytryny i posyp solą i pieprzem. Tak doprawioną rybę obtocz w mące krupczatce i usmaż na złoty kolor.
Na oleju rzepakowym podsmaż posiekaną w piórka cebulę a kiedy się zeszkli dodaj przyprawy i pokrojone kasztany.
Na koniec dodaj musztardę francuską i koncentrat pomidorowy, całość dopraw solą i miodem (jeżeli sos jest za gęsty rozrzedź go bulionem).
Usmażone kawałki karpia zalej sosem i odstaw na 6 godzin do przemacerowania.
Na oleju rzepakowym podsmaż posiekaną w piórka cebulę a kiedy się zeszkli dodaj przyprawy i pokrojone kasztany.
Na koniec dodaj musztardę francuską i koncentrat pomidorowy, całość dopraw solą i miodem (jeżeli sos jest za gęsty rozrzedź go bulionem).
Usmażone kawałki karpia zalej sosem i odstaw na 6 godzin do przemacerowania.