Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Karp w sosie piernikowym z kasztanami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karp z piernikowym sosem i słodkimi kasztanami doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno. To danie w te święta było hitem na moim stole.

Karp w sosie piernikowym z kasztanami

Składniki:

Karp w sosie piernikowym z kasztanami

 

 

Sposób przygotowania:

Karp w sosie piernikowym z kasztanami
Karpia podziel na porcje, skrop sokiem z cytryny i posyp solą i pieprzem. Tak doprawioną rybę obtocz w mące krupczatce i usmaż na złoty kolor.

Na oleju rzepakowym podsmaż posiekaną w piórka cebulę a kiedy się zeszkli dodaj przyprawy i pokrojone kasztany.

Na koniec dodaj musztardę francuską i koncentrat pomidorowy, całość dopraw solą i miodem (jeżeli sos jest za gęsty rozrzedź go bulionem).

Usmażone kawałki karpia zalej sosem i odstaw na 6 godzin do przemacerowania.

Tagi:

ryba karp