Sposób przygotowania:
Nadziewane muszelki z makaronu
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę rumienimy na dużej patelni na dwóch łyżkach oliwy. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Podsmażamy 15 min., by się zarumieniło. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy do mięsa połowę sosu beszamelowego i dokładnie mieszamy. Pokrojone drobno pomidory wrzucamy do niewielkiego garnka i podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, dodajemy resztę oliwy oraz bazylię, a następnie doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy nie dłużej niż 3 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stop. C. Sos pomidorowy wlewamy na dno żaroodpornego naczynia. Łyżką nakładamy farsz mięsny do muszelek i układamy je w naczyniu. Starajmy się robić to tak, by się ze sobą nie stykały. Na wierzch wylewamy resztę beszamelu i przykrywamy naczynie folią. Pieczemy mniej więcej 20 min. Zdejmujemy folię, posypujemy parmezanem i dopiekamy 5-10 min., aby ser się zarumienił. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, wkładając na talerze trochę sosu i układając na wierzchu nadziewane muszelki. Dekorujemy listkami bazylii. Smacznego!