Nadziewane ogórki - Khiyar dolma

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 4

Bardzo popularna potrawa wśród Żydów z Armenii i Turcji

Nadziewane ogórki - Khiyar dolma

Składniki:

Nadziewane ogórki - Khiyar dolma

 

  • 10 srednich świeżych ogórków
  • 1/2 szkl kaszy pszennej lub 1/2 szkl ryżu
  • sól
  • 1/2 kg zmielonego mięsa
  • 4 duże pomidory pokrojone w plastry
  • około 1 szkl oleju

Sposób przygotowania:

Nadziewane ogórki - Khiyar dolma
Ogórki obrać, przepołowić wzdłuż, wybrać nasiona. Kaszę lub ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Mięso wymieszać z ostudzonym ryżem i osolić. Połówki ogórka lekko posolić, nałożyć farsz. Ułożyć w garnku lub żaroodpornym naczyniu, przykryć plasterkami pomidora, posypać solą, zalać olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec 40-50 minut. Podawać jako główne danie z ziemniakami puree lub frytkami.