Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewane pałki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Palki z kurczaka nadziewane wędzonym podgardlem z porem i suszoną żurawiną.

Nadziewane pałki z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane pałki z kurczaka

 

  • 4 duże pałki z kurczaka
  • 10 dkg wędzonego podgardla wieprzowego
  • ok. 10 cm kawałek białej części pora
  • 1/2 garści suszonej żurawiny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki przyprawy grill klasyczny

Sposób przygotowania:

Nadziewane pałki z kurczaka
Pałki z kurczaka umyć i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Z każdej pałki usunąć kość. Podgardle pokroić w małą kostkę i mocno zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Por oczyścić, drobno pokroić. Żurawinę grubo posiekać. Por i żurawinę dodać do podgardla, smażyć razem, aż por się zeszkli. Oprószyć lekko solą i pieprzem. Przygotowane nadzienie nałożyć do pałek z kurczaka w miejsce kości. Otwory w mięsie zabezpieczyć wykałaczkami. Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą, posypać obiema przyprawami. Mięso zrumienić z każdej strony. Wlać do niego 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 1 godzinę. Sos zagęścić pszenną mąką rozmieszaną z zimną wodą.
Nadziewane pałki z kurczaka
Umyte osuszone i pozbawione kości mięso.
Nadziewane pałki z kurczaka
Posiekana żurawina i pokrojony por dodane do podsmażonego podgardla.
Nadziewane pałki z kurczaka
Pałki z kurczaka nadziane przygotowanym farszem.
Nadziewane pałki z kurczaka
Nadziane zrumienione na oleju mięso zalane wodą.