Sposób przygotowania:
Nadziewane zielone papryki
Zetrzyj na tarce 1 cebulę. Włóż do miski razem z wołowiną, ryżem, jajkiem i wodą, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i dokładnie wszystko wymieszaj. Umyj papryki. Odetnij 2,5 cm kawałek od strony szypułki. Ze środka papryki usuń pestki. Nafaszeruj paprykę mieszanką wołowiny z ryżem, przyprawami i przykryj odkrojonymi „przykrywkami”. Pozostałe cebule pokrój w plastry. Rozpuść w ciężkim rondlu masło i podsmaż w nim cebulę (5-7minut). Dodaj pomidory, pozostałą sól i pieprz. Ustaw papryki szypułkami do góry w garnku, przykryj garnek i gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę. Dodaj sok z cytryny i gotuj przez następne 15 minut lub do momentu, aż papryki zrobią się miękkie. Dopraw sos – powinien mieć słodko –kwaśny smak.
Przed podaniem zdejmij tłuszcz.
Przed podaniem zdejmij tłuszcz.