Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Nadziewane ziemniaczane babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli komuś znudziły się kluski proponuję babeczki z wkładką.

Nadziewane ziemniaczane babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane ziemniaczane babeczki

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane ziemniaczane babeczki
Ziemniaki przeciskamy prze praskę. Dodajemy jajko, gałkę, pieprz, czosnek i śmietanę wyrabiamy na gładką masę. Każdy serek kroimy na sześć części. Obrane orzechy kroimy i przesmażamy na patelni aż się zarumienię. Gdy ostygną ponownie kroimy aby powstała drobna panierka. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Na dno dajemy odrobinę ciasta, kawałek serka obtaczamy w orzechach, wkładamy do foremki i dopełniamy masą ziemniaczaną. Należy lekko docisnąć aby foremka się wypełniła,. Pieczemy około 20 min w 200 stopniach. Podajemy z surówką i mięskiem.
Nadziewane ziemniaczane babeczki
Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy gałkę i resztę przypraw.
Nadziewane ziemniaczane babeczki
Każdy serek kroimy na sześć części, aby był wyczuwalny w wypieku.
Nadziewane ziemniaczane babeczki
Każdy kawałek serka dokładnie obtaczamy w orzechach.
Nadziewane ziemniaczane babeczki
Wersja elegancka może być w papilotkach, jednak najlepiej smakują wprost z foremki.