Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Nadziewany indyk lub gęś

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pod koniec pieczenia folię można rozchylić aby mięso nabrało złotego koloru.

Nadziewany indyk lub gęś

Składniki:

Nadziewany indyk lub gęś

 

  • szyja, skrzydła, żołądek, wątroba, nogi
  • 10 dag ryżu
  • 10 dag słoniny wędzonej
  • 2 marchewki
  • 10 dag pieczarek
  • 10 dag zielonego groszku
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka mielonej papryki
  • sól, mięta pieprzowa

Sposób przygotowania:

Nadziewany indyk lub gęś
W niewielkiej ilości wody zagotowujemy szyjkę, skrzydełka, żołądek, wątrobę i nogi. Obsmażamy ryż w tłuszczu, dodajemy wywar i gotujemy do miękkości. W tym czasie topimy słoninę drobno pokrojoną. Dodajemy do niej drobno pokrojoną marchew, pieczarki, zielony groszek i dusimy pod przykryciem. Miękkie warzywa oraz obrane z kości mięso przekręcamy przez maszynkę i przyprawiamy majerankiem, miętą pieprzową roztartym czosnkiem, cebulą dymką drobno pokrojoną, kminkiem papryką oraz solą.Otrzymaną masą nadziewamy wnętrze indyka lub gęsi, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny.