Sposób przygotowania:
Nadziewany kalafior
Kalafior z parzyć 1 imn .Odstawic aby przestygł.Wode z pod kalafiora odstawiamy na wywar do sosu.Mieso mielone(w/g upodobania -może być mieszane) przygotowuje jak do "mielonego" Ostudzony kalafior faszeruje miesem .Upycham mieso palcami miedzy rożyczki kalafiora (dla tego wczesniej sie parzy kalafior )Uprzedzam w chodzi dosc dużo miesa .Proponuje niezbyt dużego kalafiora. Do naczynia na dno wlewam olej.Tak już nafaszerowany kalafior przekładm do naczynia zaroodpornego .Posypuje bazylia i serem żołtym . zapiekam do 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Miedzy czasie przygotowuje sos koperkowy.!/2 litra wywaru z pod kalafiora zagotowuje 1/2 kostki rosołu drobiowego i na koncu zageszczam śmietana z rozczepana maka .przyprawiam jeszcze w/g smaku i dodaje posiekany koper.GOTOWE.Proponuje podawac do ryżu lup zapiekanych ziemniaczkow.(wyglad b. efektownie kalafior podajemy na połmisku krojąc jak tort)
pusieczek2@wp.pl
jarek-energy
jadzia
Też tak mysle.
booboo