jadzia

jadzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Nadziewany kalafior

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

kalafior z parzyc, nafaszerowac miesem . posypac serem ,przyprawami i zapiec.Gotowy podawac z sosem koperkowym.

Nadziewany kalafior

Składniki:

Nadziewany kalafior

 

  • kalafior
  • mięso mielone
  • przyprawy(sol,pieprz,vegeta papryka ,bazylia w/g upodobania)
  • pęczek zielonego kopru
  • garstaka z tartego sera żółtego
  • 2 łyżki smietany
  • 1łyżka mąki
  • 1łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Nadziewany kalafior
Kalafior z parzyć 1 imn .Odstawic aby przestygł.Wode z pod kalafiora odstawiamy na wywar do sosu.Mieso mielone(w/g upodobania -może być mieszane) przygotowuje jak do "mielonego" Ostudzony kalafior faszeruje miesem .Upycham mieso palcami miedzy rożyczki kalafiora (dla tego wczesniej sie parzy kalafior )Uprzedzam w chodzi dosc dużo miesa .Proponuje niezbyt dużego kalafiora. Do naczynia na dno wlewam olej.Tak już nafaszerowany kalafior przekładm do naczynia zaroodpornego .Posypuje bazylia i serem żołtym . zapiekam do 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Miedzy czasie przygotowuje sos koperkowy.!/2 litra wywaru z pod kalafiora zagotowuje 1/2 kostki rosołu drobiowego i na koncu zageszczam śmietana z rozczepana maka .przyprawiam jeszcze w/g smaku i dodaje posiekany koper.GOTOWE.Proponuje podawac do ryżu lup zapiekanych ziemniaczkow.(wyglad b. efektownie kalafior podajemy na połmisku krojąc jak tort)