iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Najłatwiejsza kremówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto które chyba kochają wszyscy, nawet postacie z bajek :) Kremówka z tego przepisu jest przepyszna i bardzo, bardzo prosta w przygotowaniu.

Najłatwiejsza kremówka

Składniki:

Najłatwiejsza kremówka

ciasto:

krem:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Najłatwiejsza kremówka

ETAP 1:

Najłatwiejsza kremówka
Placki na ciasto muszą byc jednakowej wielkości.

Zagnieść z podanych składników ciasto, następnie schłodzić je w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki do ciasta ( 33 cm na 22 cm) . Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru ja piekłam na papierze do pieczenia.
W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.

ETAP 2:

Najłatwiejsza kremówka
Budyń który wykładamy na ciasto ma być jeszcze ciepły.

Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń.


Jeszcze ciepły budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Odstawić chłodne miejsce , aby masa zastygła i ciasto zmiękło ( nie musi to być lodówka ). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.