Sposób przygotowania:
Kremówka na bogato
30 dag maki, jajka, wodę oraz sól zagnieść ze sobą. Na stolnice wysypać pozostałe 10dag mąki i rozwałkować ciasto. Na rozwałkowane ciasto położyć miękką margarynę i zawinąć w ciasto. Wałkiem, mocno "bić" ciasto. Następnie rozwałkować i zwinąć na 4 części i ponownie "pobić" ciasto i rozwałkować. Czynność tą powtórzyć 4 razy. Ciasto zawinąć w ściereczkę i schłodzić w lodówce przez 24godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, i upiec w temp. 180'C ok 30 min. Upieczone pozostawić do przestygnięcia, a następnie przekroić. Do garnuszka odlać 200 ml mleka i dodać obie mąki oraz żółtka. Wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz margaryną. Do gotującego się mleka wlać powoli zawartość garnuszka i ciągle mieszać aż zrobi się gęsty budyń. Pozostawić do przestygnięcia. Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno. Na jeden płat ciasta francuskiego nakładamy masę budyniową, na wierzch bitą śmietanę i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. Kremówkę umieszczamy w lodówce na ok 12h. Smacznego !!
marietta
dayzi