agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Najlepsza ciabatta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Idealne tradycyjne włoskie pieczywo. W smaku i zapachem przypomina nasz tradycyjny biały chleb. Chrupiąca skórka i miękki miąższ powoduje, że można się od niej uzależnić :)

Najlepsza ciabatta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Najlepsza ciabatta

 

  • Zaczyn:
  • 7 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 175 g mąki chlebowej

 

  • Ciasto:
  • 7 g świeżych drożdży
  • 30 ml (2 łyżki) mleka, letniego
  • 200 ml letniej wody
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
  • 325 - 340 g mąki chlebowej
  • 7,5 ml (1,5 łyżeczki) soli

Sposób przygotowania:

Najlepsza ciabatta
Zaczyn: Dzień przed pieczeniem przygotować rozczyn. 7 g drożdży rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. 175 g mąki chlebowej przesiać , dodać rozpuszczone drożdże i ok 180 ml letniej wody. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na min 12 h.

Ciasto. W naczyniu wymieszać 7g drożdży z 3 łyżkami letniego mleka. Dodać do zaczynu przygotowanego dzień wcześniej. Następnie dodać 200 ml wody oraz 30 ml oliwy z oliwek. Stopniowo dodawać 325 g mąki, cały czas mieszając. Ciasto będzie dość luźne. Miksować do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek i będzie sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, u mnie ok 3 godzinki.

Ciasto podzielić na dwie części i uformować bochenki. Bardzo ważne jest żeby ciasta nie ugniatać, a raczej rozciągać, będzie wtedy puszyste w środku. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do "napuszenia".

Piec w temperaturze 220 stopni przez ok 25 minut. Skórka powinna być jasno złota. Smacznego:)
Najlepsza ciabatta
Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto
Najlepsza ciabatta
ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
Najlepsza ciabatta
upieczoną ciabattę studzić na kratce, kroić na kromki

Tagi:

ciasto