Sposób przygotowania:
najlepsza pizza pod słońcem!
Olej, cukier, sól, drożdże wodę letnią wkładamy do miski, mieszamy, dodajemy mąkę. Ugniatamy ok 7 minut, dosypując w razie potrzeby mąki. Ciasto musi byś jednak sprężyste więc nie należy przesadzać w ilością mąki. Ciasto odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na ok 0,5 cm grubości, brzegi zawijamy do góry. Przenosimy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. pieczemy ok 5 minut, by ciasto urosło. Wyjmujemy, smarujemy koncentratem, posypujemy startym serem mozzarella nakładamy składniki pizzy (np. cienko pokrojony boczek lub salami) Ze składnikami nie należy jednak przesadzać, zbyt duża ilość składników przygniecie ciasto. Po nałożeniu składników można posypać jeszcze odrobiną sera. Na koniec posypać pizzę przyprawą do pizzy. Całość wstawić do piekarnika na 10 minut. Gdy ser się stopi i ładnie podrumieni pizza jest gotowa. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. To najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam. Polecam do tego sos czosnkowy zamieszczony w innych moich przepisach. Smacznego!
Czesiu
lilalo
Książę z bajki
haniakson
Książę z bajki napisał(a):
haniakson
[ quote nick=Książę z bajki]A co w tym przepisie jest niezwykłego, składniki jak na każde ciasto na pizze?[/quote]
kasik12