sugestia

sugestia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

najlepsza pizza pod słońcem!

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to najlepszy przepis na pizze jaki dotąd znalazłam, smakuje lepiej niż z pizzerii!

najlepsza pizza pod słońcem! Więcej zdjęć (4)

Składniki:

najlepsza pizza pod słońcem!

 

  • 3 szklanki mąki (jak najwyższy typ, np babuni),
  • 1 i 1/3 szklanki wody letniej,
  • 40 dag sera zoltego mozarella,
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku,
  • 2 łyżeczki olej/oliwa,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka Soli,
  • ketchup/koncentrat pomidorowy,
  • przyprawa do pizzy Prymat

 

Sposób przygotowania:

najlepsza pizza pod słońcem!
Olej, cukier, sól, drożdże wodę letnią wkładamy do miski, mieszamy, dodajemy mąkę. Ugniatamy ok 7 minut, dosypując w razie potrzeby mąki. Ciasto musi byś jednak sprężyste więc nie należy przesadzać w ilością mąki. Ciasto odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na ok 0,5 cm grubości, brzegi zawijamy do góry. Przenosimy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. pieczemy ok 5 minut, by ciasto urosło. Wyjmujemy, smarujemy koncentratem, posypujemy startym serem mozzarella nakładamy składniki pizzy (np. cienko pokrojony boczek lub salami) Ze składnikami nie należy jednak przesadzać, zbyt duża ilość składników przygniecie ciasto. Po nałożeniu składników można posypać jeszcze odrobiną sera. Na koniec posypać pizzę przyprawą do pizzy. Całość wstawić do piekarnika na 10 minut. Gdy ser się stopi i ładnie podrumieni pizza jest gotowa. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. To najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam. Polecam do tego sos czosnkowy zamieszczony w innych moich przepisach. Smacznego!
najlepsza pizza pod słońcem!
zdjęcie nr 2
najlepsza pizza pod słońcem!
Zdjęcie numer 3
najlepsza pizza pod słońcem!
Mam nadzieję, że narobiłam wam apetytu!