Zomibi

Zomibi

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Najlepsze śledzie na Świecie – przepis Jagody

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Polecam śledzie. Wykonanie jest naprawdę proste i mało pracochłonne a efekt jest gwarantowany. Potrawa może śmiało wylądować na Świątecznym stole.

Najlepsze śledzie na Świecie – przepis Jagody

Składniki:

Najlepsze śledzie na Świecie – przepis Jagody

 

  • 0,8kg śledzi matijasów (ok. 8 dużych płatów lub 14 małych)
  • 1 ketchup pikantny Włocławek (480g)
  • 100ml oleju (ok. pół szklanki)
  • pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • pieprz czarny mielony
  • trzy pokruszone liście laurowe
  • 2 czubate łyżki żurawiny
  • 1 czubata łyżka rodzynek
  • 50ml octu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka

 

Sposób przygotowania:

Najlepsze śledzie na Świecie – przepis Jagody
Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem octu. Moczyć w zależności od nasolenia, ok. 2 godz. Do miski wlać cały ketchup, dodać olej i dokładnie wymieszać. Do sosu dodać pieprz (wedle uznania) ziele angielskie i pokruszone liście laurowe i wymieszać. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki oraz żurawinę i rodzynki (namoczone i odcedzone). Śledzie osuszyć i pokroić w 2cm paski dodać do sosu i wymieszać. Przełożyć do słoika lub miski i odczekać dzień.