kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Najlepszy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepszy jabłecznik który wyjdzie każdemu. prosty i smaczny czyli taki dla nowicjusza jak i dla cukiernika.

Najlepszy jabłecznik

Składniki:

Najlepszy jabłecznik

 

  • ciasto
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Najlepszy jabłecznik
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiać i wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z masłem. Dodać żółtka oraz całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około pół godziny.

Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy. Wkładamy na blachę jedną część, wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią. Nakłuwamy widelcem.

  Pieczemy w 195-200 stopniach przez około 45 minut Gorące ciasto oprószamy cukrem pudrem.