Sposób przygotowania:
Najlepszy jabłecznik
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiać i wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z masłem. Dodać żółtka oraz całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy. Wkładamy na blachę jedną część, wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią. Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 195-200 stopniach przez około 45 minut Gorące ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy. Wkładamy na blachę jedną część, wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią. Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 195-200 stopniach przez około 45 minut Gorące ciasto oprószamy cukrem pudrem.