czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Jabłecznik z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tradycyjny przepis na jabłecznik jest najlepszy:)

Jabłecznik z budyniem

Składniki:

Jabłecznik z budyniem

 

  • CIASTO:
  • 4 szkl. mąki,
  • szkl. cukru,
  • 3 jaja,
  • kost. margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • DODATKOWO:
  • 1kg jabłek,
  • 2 1/2 szkl. mleka,
  • 2 budynie owocowe,
  • łyżeczka masła,
  • cukier waniliowy oraz cukier do budyniu.

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem
1. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować na blaszkę. 2. Jabłka pokroić w dość duże plastry i ułożyć na cieście. Posypać je cukrem waniliowym. Budynie ugotować na mleku z cukrem. Dodać do nich masło. Gorącym budyniem zalać jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec 55 min. Zimne posypać pudrem.