Najprostsza tarta grzybowa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przy okazji robienia sosu grzybowego troszkę przesadziłam z jego ilością. Musiałam go jakoś wykorzystać w inny sposób. Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę, czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego.

Najprostsza tarta grzybowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Najprostsza tarta grzybowa

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 szklanki sosu grzybowego
  • 2 jajka
  • kilka koktajlowych pomidorków

 

Sposób przygotowania:

Najprostsza tarta grzybowa
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut, aby się lekko ociepliło. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie wykładamy nim formę (mojej formy nie natłuszczam bo jest non-stick) zawijając nadmiar ciasta, który wystaje poza formę do wewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut. Do sosu grzybowego dodajemy 2 rozkłócone jajka i masę grzybową wylewamy na podpieczone ciasto. Dekorujemy polówkami pomidorków i pieczemy przez około 20 minut, aż masa grzybowa się zetnie. Podajemy od razu, ale tarta też jest doskonała na zimno.
Najprostsza tarta grzybowa
Gotowa tarta grzybowa wędruje do piekarnika
Najprostsza tarta grzybowa
Trata grzybowa po upieczeniu wprzekroju