Sposób przygotowania:
Tarta z rydzami i serem
Świeże rydze oczyścić, opłukać, osuszyć - podsmażyć ok. 15 min na maśle wraz z cebulą pokrojoną w piórka lub krążki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli mamy rydze ze słoika, z zalewy - wyrzucić na sito i przepłukać wodą, osuszyć. Dużą formę do tarty (30cm) wysmarować masłem (ja użyłam sprytnego wynalazku w sprayu - bez brudzenia rąk:) Wyłożyć formę, dociskając mocno do ścianek blaszki.
Rydze z cebulą wyłożyć na na ciasto. W misce wymieszać kubeczek śmietany, trzy rodzaje sera startego na tarce oraz jaja, doprawić solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Powstałą masą zalać rydze na formie. Na końcu ozdobić kilkoma rydzami i krążkami cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni - piec około 25 minut.
Pod koniec można zwiększyć temp. o 20 stopni do zarumienienia wierzchu. Podawać od razu po upieczeniu, posypać jeszcze czerwonym pieprzem i natką pietruszki, można podać z kleksem kwaśnej śmietany. Ale i bez tego tarta jest wyśmienita, więc po co psuć smak :) Porcji 4 lub 6- w zależności od apetytu:) Forma do tarty może być mniejsza- wtedy tarta będzie grubsza.
Rydze z cebulą wyłożyć na na ciasto. W misce wymieszać kubeczek śmietany, trzy rodzaje sera startego na tarce oraz jaja, doprawić solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Powstałą masą zalać rydze na formie. Na końcu ozdobić kilkoma rydzami i krążkami cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni - piec około 25 minut.
Pod koniec można zwiększyć temp. o 20 stopni do zarumienienia wierzchu. Podawać od razu po upieczeniu, posypać jeszcze czerwonym pieprzem i natką pietruszki, można podać z kleksem kwaśnej śmietany. Ale i bez tego tarta jest wyśmienita, więc po co psuć smak :) Porcji 4 lub 6- w zależności od apetytu:) Forma do tarty może być mniejsza- wtedy tarta będzie grubsza.
333zula
thegrooba