thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sposób na rydza

Tarta z rydzami i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czyli coś pięknego:) Wyśmienicie tarta z leśnymi grzybami.

Tarta z rydzami i serem

Składniki:

Tarta z rydzami i serem

 

  • 30 deko rydzów świeżych lub z zalewy solnej
  • 10 deko żółtego sera gouda
  • 10 deko twardego sera Bursztyn
  • 10 deko sera koziego Chevrette
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula czerwona
  • 4 jaja
  • op. kwaśnej śmietany 12 lub 18% (200ml)
  • 2 łyżki dobrego, prawdziwego masła
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz (np. kolorowy lub tylko czerwony)

 

Sposób przygotowania:

Tarta z rydzami i serem
Świeże rydze oczyścić, opłukać, osuszyć - podsmażyć ok. 15 min na maśle wraz z cebulą pokrojoną w piórka lub krążki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli mamy rydze ze słoika, z zalewy - wyrzucić na sito i przepłukać wodą, osuszyć. Dużą formę do tarty (30cm) wysmarować masłem (ja użyłam sprytnego wynalazku w sprayu - bez brudzenia rąk:) Wyłożyć formę, dociskając mocno do ścianek blaszki.



Rydze z cebulą wyłożyć na na ciasto. W misce wymieszać kubeczek śmietany, trzy rodzaje sera startego na tarce oraz jaja, doprawić solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Powstałą masą zalać rydze na formie. Na końcu ozdobić kilkoma rydzami i krążkami cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni - piec około 25 minut.



Pod koniec można zwiększyć temp. o 20 stopni do zarumienienia wierzchu. Podawać od razu po upieczeniu, posypać jeszcze czerwonym pieprzem i natką pietruszki, można podać z kleksem kwaśnej śmietany. Ale i bez tego tarta jest wyśmienita, więc po co psuć smak :) Porcji 4 lub 6- w zależności od apetytu:) Forma do tarty może być mniejsza- wtedy tarta będzie grubsza.