Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Tarta grzybowo-porowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i proste danie tarta z kruchego ciasta z sezonowych grzybów z dodatkiem pora oraz sosu śmietanowo - jajecznego.

Tarta grzybowo-porowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta grzybowo-porowa

 

 

  • nadzienie:
  • ok. 6 średniej wielkości grzybów (u mnie prawdziwki i czerwone kozaki)
  • cebula
  • średni por
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 2 jajka
  • tymianek suszony
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • łyżka siekanego szczypiorku
  • 50g sera żółtego
  • olej
  • masło

 

Sposób przygotowania:

Tarta grzybowo-porowa
Ze składników ciasta przełożonych do miski zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do pudełka lub owinąć folią i schłodzić ok. godzinę. W tym czasie oczyścić grzyby i pokroić je w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, a por w talarki. Na maśle z olejem podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać pokrojony por. Podsmażać, aż się zeszklą. Następnie dodać grzyby, podsmażyć parę minut i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować (ok. 4 mm), przełożyć do foremki do tarty lub formy prodiża. Ciasto podpiec w piekarniku przez ok. 15 minut w 180st. C. Następnie na spód wyłożyć farsz grzybowy, wyrównać. Posypać pietruszką i szczypiorem. Śmietankę wymieszać z jajkami i rozlać równomiernie na farszu. Posypać całość serem, piec ok. 30 minut w 180st. C. aż masa będzie ścięta.
Tarta grzybowo-porowa
Farsz rozłożyć na cieście, posypać pietruszką i szczypiorem.
Tarta grzybowo-porowa
Całość zalać śmietanką wymieszaną z jajkami.
Tarta grzybowo-porowa
Całość posypać na wierzchu tartym żółtym serem.
Tarta grzybowo-porowa
Piec tartę w piekarniku ok. 30 minut w 180st. C.