Sposób przygotowania:
Tarta grzybowo-porowa
Ze składników ciasta przełożonych do miski zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do pudełka lub owinąć folią i schłodzić ok. godzinę. W tym czasie oczyścić grzyby i pokroić je w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, a por w talarki. Na maśle z olejem podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać pokrojony por. Podsmażać, aż się zeszklą. Następnie dodać grzyby, podsmażyć parę minut i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować (ok. 4 mm), przełożyć do foremki do tarty lub formy prodiża. Ciasto podpiec w piekarniku przez ok. 15 minut w 180st. C. Następnie na spód wyłożyć farsz grzybowy, wyrównać. Posypać pietruszką i szczypiorem. Śmietankę wymieszać z jajkami i rozlać równomiernie na farszu. Posypać całość serem, piec ok. 30 minut w 180st. C. aż masa będzie ścięta.