Sposób przygotowania:
Tarta z grzybami
Przygotuj kruche ciasto: wysyp na stolnicę (blat) mąkę wymieszaną z solą, dodaj do niej pokrojone w małe kawałki zimne masło. Dodaj trochę wody i zagnieć szybko elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj wody. Ciasto owiń folią i schowaj do lodówki na co najmniej pół godziny. Możesz zrobić większą ilość, to co wykorzystasz - do lodówki, resztę podziel na porcje i schowaj do zamrażarki. Sezon na tarty przed nami... Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na wielkość formy i wylep nim foremkę na tartę (porcja ciasta wystarcza na foremkę 28 cm). Nakłuj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchym grochem lub fasolką. Podpiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Przygotuj farsz - na dość dużej ilości oliwy zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone na dość duże kawałki oczyszczone grzyby i obsmaż szybko na dość dużym ogniu. Zmniejsz płomień, dodaj trochę wody i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmij pokrywkę, dopraw do smaku i duś jeszcze chwilę, aż cały płyn odparuje. Na podpieczony spód wyłóż grzyby i zalej śmietanką wymieszaną z jajkiem i potartym serem. Zapiekaj jeszcze ok. 20 minut, aż ładnie się zrumieni. Wyjmij, ostudź, podawaj. Nie tylko jako przekąskę, ale np. świetnie pasuje do czerwonego barszczu.
marietta