Sposób przygotowania:
Naleśniki cynamonowe
Zasadniczo podane ilości składników są orientacyjne. Mleko mieszam z wodą gazowaną w proporcji mniej więcej 2:1, wbijam jajka, dodaję proszek do pieczenia, cukier i mieszam mikserem. W międzyczasie dodaję mąkę. Ilości mąki musi być taka, aby uzyskane ciasto było lekko lejące (lekko gęste). Ilość cukru też zależy od indywidualnych upodobań – najlepiej skosztować i ewentualnie dodać słodyczy. Na koniec do ciasta dodaję cynamon i jeszcze raz dokładnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię daję odrobinę smalcu (naprawdę mało ) tak, aby patelnia lekko „błyszczała”. Gdy tłuszcz się rozgrzeje nalewam ciasto (na moją patelnię wychodzi mniej więcej ¾ nalewki) i przechylając patelnię rozprowadzam ciasto równomiernie po całej powierzchni. Po kilku minutach przewracam naleśnika i smażę z drugiej strony. Po usmażeniu powtarzam lekkie natłuszczanie patelni i smażę nowego naleśnika.