kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Naleśniki czekoladowe z płonącym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ich smak pieści podniebienie

Naleśniki czekoladowe z płonącym sosem

Składniki:

Naleśniki czekoladowe z płonącym sosem

 

  • Na ciasto:
  • 85 g mąki
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 rozkłócone jajka
  • 175 ml mleka
  • 2 łyżki stołowe ciemnego rumu
  • 140 g masła
  • Nadzienie:
  • 4 łyżki stołowe słodkiej śmietanki 30 %
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 jajko
  • Sos:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • 50 ml amaretto bądź rumu (wg uznania)
  • 1 gruszka Williamsa

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki czekoladowe z płonącym sosem
Przygotuj ciasto na naleśniki:wymieszaj sypkie składniki w naczyniu do ubijania,wlej rozkłócone jajka,mleko.Ubij na gładką masę,na końcu dodaj rum oraz roztopione 2 łyżki masła.Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na 30 min.Z tak przygotowanego ciasta usmaż 10 naleśników.

Śmietankę kremówkę podgrzej na patelni,dodaj czekoladę i rozpuść ją na małym ogniu.Żółtko ubij z cukrem,dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie utrzyj.Białko utrzyj na sztywno i dodawaj po jednej łyżce do przestudzonej masy czekoladowej.Całość delikatnie wymieszaj.

Masło przełóż na patelnię,roztop dodaj cukier i podgrzewaj aż się zrumieni.Gruszkę przekrój na pół,wydrąż gniazda nasienne.Połówki gruszki pokrój w niezbyt cienkie plasterki i wrzuć na patelnię.Chwilkę przesmaż gruszki z karmelem,dodaj 4 łyżki wody oraz alkohol (ja użyłam amaretto).

Rozsmaruj nadzienie na naleśnikach,poskładaj je w trójkąty i układaj po 3 lub 4 na patelni.Podduś chwilkę naleśniki w sosie a następnie podpal całość. Gdy ogień się wypali przełóż naleśniki na talerz i od razu podawaj.