Sposób przygotowania:
Naleśniki czekoladowe z płonącym sosem
Przygotuj ciasto na naleśniki:wymieszaj sypkie składniki w naczyniu do ubijania,wlej rozkłócone jajka,mleko.Ubij na gładką masę,na końcu dodaj rum oraz roztopione 2 łyżki masła.Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na 30 min.Z tak przygotowanego ciasta usmaż 10 naleśników.
Śmietankę kremówkę podgrzej na patelni,dodaj czekoladę i rozpuść ją na małym ogniu.Żółtko ubij z cukrem,dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie utrzyj.Białko utrzyj na sztywno i dodawaj po jednej łyżce do przestudzonej masy czekoladowej.Całość delikatnie wymieszaj.
Masło przełóż na patelnię,roztop dodaj cukier i podgrzewaj aż się zrumieni.Gruszkę przekrój na pół,wydrąż gniazda nasienne.Połówki gruszki pokrój w niezbyt cienkie plasterki i wrzuć na patelnię.Chwilkę przesmaż gruszki z karmelem,dodaj 4 łyżki wody oraz alkohol (ja użyłam amaretto).
Rozsmaruj nadzienie na naleśnikach,poskładaj je w trójkąty i układaj po 3 lub 4 na patelni.Podduś chwilkę naleśniki w sosie a następnie podpal całość. Gdy ogień się wypali przełóż naleśniki na talerz i od razu podawaj.
Śmietankę kremówkę podgrzej na patelni,dodaj czekoladę i rozpuść ją na małym ogniu.Żółtko ubij z cukrem,dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie utrzyj.Białko utrzyj na sztywno i dodawaj po jednej łyżce do przestudzonej masy czekoladowej.Całość delikatnie wymieszaj.
Masło przełóż na patelnię,roztop dodaj cukier i podgrzewaj aż się zrumieni.Gruszkę przekrój na pół,wydrąż gniazda nasienne.Połówki gruszki pokrój w niezbyt cienkie plasterki i wrzuć na patelnię.Chwilkę przesmaż gruszki z karmelem,dodaj 4 łyżki wody oraz alkohol (ja użyłam amaretto).
Rozsmaruj nadzienie na naleśnikach,poskładaj je w trójkąty i układaj po 3 lub 4 na patelni.Podduś chwilkę naleśniki w sosie a następnie podpal całość. Gdy ogień się wypali przełóż naleśniki na talerz i od razu podawaj.