jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Naleśniki wychodzą puszyste z małymi dziurkami. Im dłużej ciasto będzie rosnąć, tym placuszki będą bardziej ażurowe. Latem zamiast bakalii naleśniki podajemy z sezonowymi owocami (truskawki, maliny).

Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem

 

  • Ciasto (około 10 naleśników)
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 dag drożdży,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • Szczypta soli,
  • Czekoladowy sos:
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Cukier do smaku,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masła,
  • Dodatkowo:
  • Melisa do dekoracji,
  • Płatki migdałowe do posypania,
  • Rodzynki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem
CIASTO: Połowę mleko podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego drożdże, sól oraz 1 łyżkę cukru. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę-tyle by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy pozostawiamy do podrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy jajka, pozostałą ilość mąki, cukru i mleka. Dokładnie miksujemy. Gotowe pozostawiamy na około 0,5 godziny. Po tym czasie smażymy naleśniki. Smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe dowolnie składamy, porcjujemy na talerze, polewamy czekoladowym sosem i posypujemy bakaliami. SOS: Połowę mleko podgrzewamy. W drugiej rozpuszczamy mąkę, kakao oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Do gotującego dokładamy cukier waniliowy, a następnie całość słodzimy do smaku. Gotowym sosem polewamy naleśniki.
Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem
Przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrosnięcia
Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta
Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem
Wylewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki do zrumienienia
Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem
Do sosu czekoladowego wtłaczamy masło. Polewamy naleśniki!