karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Naleśniki gryczano-kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne, zdrowe i superszybkie danie, czyli tradycyjne naleśniki, ale w wydaniu z mąką gryczaną oraz kukurydzianą.

Naleśniki gryczano-kukurydziane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki gryczano-kukurydziane

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki gryczano-kukurydziane
Mąki, mleko, jajko i olej zmiksować na jednolitą masę. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię wlewamy po jednej porcji ciasta i smażymy max. przez 1 min z każdej strony. Ciasto gęstnieje z upływem czasu, więc w razie potrzeby, można w dalszym etapie smażenia, dolać co niego odrobinę mleka.

Podawać ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami.

Proporcje na ok. 13 naleśników smażonych na małej patelni średnicy ok. 18 cm.
Naleśniki gryczano-kukurydziane
ciasto powinno być lejące, warto jednak zaznaczyć, że im więcej czasu upływa, tym staje się ono gęstsze, w trakcie smażenia, można zatem dolewać mleko
Naleśniki gryczano-kukurydziane
Smażyć naleśniki z obu stron na złoto-brązowy kolor

Tagi:

naleśniki