szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Naleśniki herbaciano brzoskwiniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne naleśniki bez mleka, za to z herbatą i sokiem z brzoskwiń. Posmarowane kremem z bitej śmietany z mascarpone i brzoskwiniami smakują wyśmienicie.

Naleśniki herbaciano brzoskwiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki herbaciano brzoskwiniowe

 

  • Na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 saszetka herbaty (brzoskwiniowa)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka soku w puszki z brzoskwiniami
  • oliwa lub olej kokosowy do smażenia

 

  • Na krem:
  • 250 g sera mascarpone
  • 180 g śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
  • ewentualnie kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Naleśniki herbaciano brzoskwiniowe
Saszetkę herbaty zalewamy niepełną szklanką wody i zaparzamy, lekko studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, po czym dodajemy jajko, wlewamy zaparzoną herbatę i sok z brzoskwiń. Całość mieszamy dokładnie lub miksujemy. Całość mieszamy dokładnie lub miksujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy naleśniki z obu stron. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej serek oraz cukier puder i miksujemy razem. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do kremu.Całość mieszamy łyżką.Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki. Ja smaruje naleśniki dopiero gdy lekko przestygną, aby masa się nie rozpływała. Naleśniki zwijamy w ruloniki i ewentualnie możemy polać roztopioną czekoladą.
Naleśniki herbaciano brzoskwiniowe
Do miski wsypujemy składniki suche i wbijamy jajko
Naleśniki herbaciano brzoskwiniowe
Dodajemy herbatę i sok i miksujemy całość
Naleśniki herbaciano brzoskwiniowe
Na patelni smażmy rumiane naleśniki herbaciane
Naleśniki herbaciano brzoskwiniowe
Naleśniki smarujemy przygotowanym kremem