BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Naleśniki jabłkowo - imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszyste , chrupiące naleśniki z oryginalnym w smaku nadzieniem .

Naleśniki jabłkowo - imbirowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki jabłkowo - imbirowe

 

  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • sól
  • 2 całe jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka ze słoniny
  • Nadzienie:
  • kawałek świeżego imbiru-4 cm
  • prażone jabłka - 1 słoik 330 ml
  • garść rodzynek
  • brązowy cukier-1-2 łyżki
  • masło-3 łyżki
  • polewa czekoladowa
  • śmietanka kremowa-3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki jabłkowo - imbirowe
Mieszamy mąkę z mlekiem , wbijamy całe jaja , dodajemy cukier , szczyptę soli oraz proszek do pieczenia . Odstawiamy ciasto aby odpoczęlo 30 minut . W międzyczasie moczymy 10 minut rodzynki w gorącej wodzie . Obieramy łyżeczką imbir ze skóry , ścieramy na dużych oczkach . Roztapiamy masło w rondelku , wrzucamy rodzynki , smażymy 5-6 minut , wrzucamy imbir i cukier , smażymy następne 5 minut . Jabłka mieszamy z imbirem i rodzynkami . Smażymy naleśniki na patelni posmarowanej za każdym razem słoniną . przekladamy nadzieniem jabłkowo-imbirowym , składamy . Polewamy czekoladą i śmietanką .
Naleśniki jabłkowo - imbirowe
Wymieszane ciasto naleśnikowe musi odpocząć 30 minut .
Naleśniki jabłkowo - imbirowe
Smażymy naleśniki z dodatkiem proszku do pieczenia , będą pulchniejsze .
Naleśniki jabłkowo - imbirowe
Każdy naleśnik smarujemy masą jabłkowo- imbirową .