Maciasso

Maciasso

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Naleśniki Maciasa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Składniki na ciasto miksujemy i gotujemy naleśniki na patelni. Farsz przygotowujemy na drugiej patelni.

Naleśniki Maciasa

Składniki:

Naleśniki Maciasa

 

  • ciasto:

 

 

  • farsz:

 

  • mięso mielone (450g)
  • pieczarki (300g)
  • koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
  • przyprawy (pieprz cayenne, papryka mielona, czubryca zielona)

Sposób przygotowania:

Naleśniki Maciasa
Ciasto:

Do miksera wlewamy szklankę mleka, dodajemy szczyptę soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 2 jajka oraz na końcu mąkę. Miksujemy dolewając mleka oraz dodając mąki aby ciasto miało konsystencję podobną do oleju.



Farsz:

Na patelnie z olejem dodajemy mięso mielone, które rozdrabniamy na malutkie kawałki, po chwili dodajemy pieczarki i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut dodając przypraw dla smaku. Kiedy mięso i pieczarki są już prawie gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze około 2 minut.



Z ciasta smażymy naleśniki na patelni (nie dodajemy już oleju na patelnię). Zawijamy z przygotowanym farszem i polewamy sosem pomidorowym (np. z torebki :) ). Smacznego!