jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Naleśniki nadziewane kaszanką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna wiejska kaszanka przesmażona na cebuli to świetny farsz do naleśników. Dla wszystkich tych, którzy ją lubią stanowi świetny duet z naleśnikiem.

Naleśniki nadziewane kaszanką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki nadziewane kaszanką

 

  • 1 duże jajo
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki razowej
  • ok 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 70 dag kaszanki wiejskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • listki pietruszki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki nadziewane kaszanką
Do mleka dodajdrożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę razową. Gdy drożdże się wzburzą. Wlej je do miski, dodaj mąkę, wodę, jajo, siemię lniane i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe. Odstaw jena 30 minut. Usmaż podłużne naleśniki na rozgrzanej patelni (po dwa) skropionej odrobiną oleju. W rondlu przesmaż na maśle posiekaną drobno cebulę. Dodaj kaszankę wyjętą z osłonki - przesmaż ją razem z cebulą. Dopraw kaszankę solą i pieprzem. Nadziewaj naleśniki gorącym farszem. Podawaj udekorowane listkami pietruszki.
Naleśniki nadziewane kaszanką
Usmaż podłużne naleśniki na rozgrzanej patelni (po dwa) skropionej odrobiną oleju.
Naleśniki nadziewane kaszanką
Dodaj kaszankę wyjętą z osłonki - przesmaż ją razem z cebulą. Dopraw kaszankę solą i pieprzem.

Tagi:

naleśniki