VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Zapiekanka warstwowa z kurczakiem, makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanki są świetnym pomyłem na rodzinny obiad. Duża porcja sprawia, że nikt głodny nie odejdzie od stołu. Uwielbiamy takie kremowe zapiekanki z makaronem, kurczakiem i kolorowymi warzywami.

Zapiekanka warstwowa z kurczakiem, makaronem

Składniki:

Zapiekanka warstwowa z kurczakiem, makaronem

 

  • 250 g makaronu kolanka
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 300 g mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, mini marchewki)
  • 250 g żółtego sera

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warstwowa z kurczakiem, makaronem
Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Warzywa gotujemy kilka minut z osolonej wodzie (tak aby zmiękły). Odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, połowę kurczaka oraz 1/3 sera. Następnie rozkładamy warzywa, ponownie obsypujemy serem. Na warzywach rozkładamy resztę makaronu, kurczaka i sera.

Sos: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Dodajemy kawałki serka topionego, czekamy aż się rozpuści i połączy z sosem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Dodatkowo możemy ją ponakłuwać, aby sos wlał się do środka. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w temperaturze 200*C.