Sposób przygotowania:
Naleśniki ze szpinakiem i dwoma serami
Liście szpinaku umyć, osączyć i posiekać (użyłam liści własnoręcznie zamrożonych – wtedy posiekać zamrożone). Wrzucić na rozgrzaną 1 łyżkę masła. Dusić chwilę aż się rozmrozi i zmniejszy objętość. Na drugiej patelni, na pozostałym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć, dodać do szpinaku. I wymieszać. Szpinak doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i smażyć na małym ogniu 3 minuty. Dodać starta na tarce mozzarellę i 2 jajka, wymieszać szybko i smażyć aż całość zgęstnieje. Naleśniki smarować farszem, posypać tartym żółtym serem, złożyć w chusteczkę. Naleśniki podsmażamy na suchej patelni teflonowej aż ser w środku się rozpuści. Można na koniec pod naleśniki włożyć kawałeczek masła. Naleśniki można też chwilę zapiec w piekarniku. Dobrze smakują z zimnym sosem czosnkowym lub ciepłym serowym. Jeśli chcemy zaoszczędzić kalorię, podajmy naleśniki z lekką sałatką