Swobodna_84

Swobodna_84

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Naleśniki ze szpinakiem 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym

Naleśniki ze szpinakiem 9 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem 9

 

 

 

  • Składniki na sos czosnkowy:
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem 9
Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Wszystkie składniki ciasta należy połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju należy usmażyć naleśniki wylewając cienką warstwę ciasta. Przygotowanie farszu: Na rozgrzaną patelnię wkładamy 1 opakowanie zamrożonego szpinaku. W momencie gdy szpinak się rozpuści i odparuje z niego woda wbijamy 1 jajko i mieszamy aby jajko się nie ścięło. Całe opakowanie sera feta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do szpinaku.Przez praskę przeciskamy 2 ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Przygotowanie sosu czosnkowego: Aby przygotować sos czosnkowy należy do miseczki przełożyć 4 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie wciskamy 3 ząbki czosnku (ilość ząbków uzależniona jest on intensywności smaku jaki chcemy uzyskać). Doprawiamy płaską łyżeczką cukru, szczyptą soli i pieprzu. Do uzyskania lepszego smaku doprawiamy bazylią i oregano. Całość mieszamy. Przygotowane naleśniki smarujemy farszem, a następnie składamy na pół w trójkąty bądź zwijamy w rulon. Całość polewamy sosem czosnkowym.
Naleśniki ze szpinakiem 9
Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki
Naleśniki ze szpinakiem 9
Na drugiej patelni przygotowujemy szpinak
Naleśniki ze szpinakiem 9
Na przygotowane naleśniki nakładamy farsz
Naleśniki ze szpinakiem 9
Sos czosnkowy przygotowujemy w osobnym naczyniu