Sposób przygotowania:
Naleśniki ze szpinakiem 9
Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Wszystkie składniki ciasta należy połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju należy usmażyć naleśniki wylewając cienką warstwę ciasta. Przygotowanie farszu: Na rozgrzaną patelnię wkładamy 1 opakowanie zamrożonego szpinaku. W momencie gdy szpinak się rozpuści i odparuje z niego woda wbijamy 1 jajko i mieszamy aby jajko się nie ścięło. Całe opakowanie sera feta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do szpinaku.Przez praskę przeciskamy 2 ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Przygotowanie sosu czosnkowego: Aby przygotować sos czosnkowy należy do miseczki przełożyć 4 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie wciskamy 3 ząbki czosnku (ilość ząbków uzależniona jest on intensywności smaku jaki chcemy uzyskać). Doprawiamy płaską łyżeczką cukru, szczyptą soli i pieprzu. Do uzyskania lepszego smaku doprawiamy bazylią i oregano. Całość mieszamy. Przygotowane naleśniki smarujemy farszem, a następnie składamy na pół w trójkąty bądź zwijamy w rulon. Całość polewamy sosem czosnkowym.