Sposób przygotowania:
Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym
CIASTO: Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki i dokładnie miksujemy ciasto. Patelnie rozgrzewamy. Na przygotowana wylewamy porcjami ciasto smażąc naleśniki z obu stron do zrumienienia. Gotowe naleśniki składamy w trójkąty i porcjujemy po 3 na talerze. Polewamy sosem i podajemy. SOS KARMELOWY: Cukier puder umieszczamy na patelni podgrzewamy by się rozpuścił. Cały czas mieszamy. Gdy będzie już płynny, a jego kolor będzie brunatny dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając ( w przeciwnym razie cukier może się zbrylić). Połączone składniki ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej). Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy. Sosem polewamy naleśniki. Dekorujemy melisa i podajemy na ciepło.
kołczu
jaga85
Naprawdę polecam!!!!