jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Idealne, gdy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego:) Niebo w gębie:) :). To moja ulubiona, słodka wersja naleśników!!

Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1/4 łyżeczki proszki do pieczenia,
  • Olej do smażenia
  • Sos karmelowy:
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • Około 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 4-5 jabłek,

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym
CIASTO: Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki i dokładnie miksujemy ciasto. Patelnie rozgrzewamy. Na przygotowana wylewamy porcjami ciasto smażąc naleśniki z obu stron do zrumienienia. Gotowe naleśniki składamy w trójkąty i porcjujemy po 3 na talerze. Polewamy sosem i podajemy. SOS KARMELOWY: Cukier puder umieszczamy na patelni podgrzewamy by się rozpuścił. Cały czas mieszamy. Gdy będzie już płynny, a jego kolor będzie brunatny dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając ( w przeciwnym razie cukier może się zbrylić). Połączone składniki ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej). Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy. Sosem polewamy naleśniki. Dekorujemy melisa i podajemy na ciepło.
Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym
z ciasta smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia
Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym
cukier puder rozpuszczamy, powinien mieć on barwę brunatną
Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym
Do rozpuszczonego cukru powoli wlewamy śmietankę
Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym
gdy nasz sos będzie gotowy dodajemy jabłka.