Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Naleśniki "Winne, zielone jabłuszko"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne nalesniczki z ciepłym, jabłkowym nadzieniem. Jabłka zostały przesmażone na winie z dodatkiem mięty

Naleśniki "Winne, zielone jabłuszko" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki "Winne, zielone jabłuszko"

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • kilka kropel zielonego barwnika

 

  • Masa jabłkowa:
  • 3 duże jabłka
  • 150ml białego, półwytrawnego wina
  • 6 listków mięty
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki "Winne, zielone jabłuszko"
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, wbijamy jajko, dodajemy małą szczyptę soli, stopniowo wlewamy najpierw mleko, a potem wodę - ciągle miksujemy. Na sam koniec dodajemy kilka kropel zielonego barwnika i mieszam. Smażę cienkie naleśniki z obu stron. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka, wlewamy wino, dodajemy miętę i całość prażymy na wolnym ogniu. Po 5 minutach dodajemy cukier oraz rodzynki i całość smażymy jeszcze chwilę do czasu aż masa jabłkowa się nieco zagęści. Ciepłą masę jabłkową smarujemy naleśniki i składamy je na 4 części lub zwijamy w rulon. Podajemy z cząstkami świeżych owoców.
Naleśniki "Winne, zielone jabłuszko"
Etap 1 jablka przesmażamy na winie z miętą
Naleśniki "Winne, zielone jabłuszko"
Etap 2 następnie dodajemy cukier i rodzynki
Naleśniki "Winne, zielone jabłuszko"
Etap 3 przygotowujemy ciasto nalesnikowe.
Naleśniki "Winne, zielone jabłuszko"
Etap 4 mase jablkowa nakładamy na nalesniki