Sposób przygotowania:
Naleśniki z Czarnego Lasu
Do miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę, kakao i cukier, zmiksować. Smażyć naleśniki.
Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka. Dodać cukier, smażyć ok. 10-12 minut, do częściowego zredukowania soku. Do szklanki wsypać mąkę, wlać wodę, dobrze wymieszać. Mieszając wlać do wiśni, zagotować.
Biały ser zmiksować blenderem z cukrem i śmietanką do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 7 równych części.
Naleśniki smarować do połowy nadzieniem serowym, złożyć na cztery. Pogrzać z obu stron na patelni z małą ilością rozpuszczonego masła. Polać polewą wiśniową.
Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka. Dodać cukier, smażyć ok. 10-12 minut, do częściowego zredukowania soku. Do szklanki wsypać mąkę, wlać wodę, dobrze wymieszać. Mieszając wlać do wiśni, zagotować.
Biały ser zmiksować blenderem z cukrem i śmietanką do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 7 równych części.
Naleśniki smarować do połowy nadzieniem serowym, złożyć na cztery. Pogrzać z obu stron na patelni z małą ilością rozpuszczonego masła. Polać polewą wiśniową.
SylaUla
Polpal
Uboczne skutki działania
Liście wiśni mogą być trujące, ponieważ zawierają cyjanki, które po spożyciu mogą powodować biegunkę, podrażnienie jelit oraz drgawki.