dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Naleśniki z Czarnego Lasu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Najlepsze naleśniki! Zrobiłam je na wzór Tortu z Czarnego Lasu. Mocno kakaowe, z serowym nadzieniem i polewą z wiśni, po prostu poezja smaku! Do wielokrotnego powtórzenia.

Naleśniki z Czarnego Lasu

Składniki:

Naleśniki z Czarnego Lasu

naleśniki

sos wiśniowy

masa serowa

  • 250 g białego sera w kostce
  • 1-2 czubate łyżki cukru
  • 50 ml śmietanki 12%

Sposób przygotowania:

Naleśniki z Czarnego Lasu
Do miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę, kakao i cukier, zmiksować. Smażyć naleśniki.

Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka. Dodać cukier, smażyć ok. 10-12 minut, do częściowego zredukowania soku. Do szklanki wsypać mąkę, wlać wodę, dobrze wymieszać. Mieszając wlać do wiśni, zagotować.

Biały ser zmiksować blenderem z cukrem i śmietanką do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 7 równych części.

Naleśniki smarować do połowy nadzieniem serowym, złożyć na cztery. Pogrzać z obu stron na patelni z małą ilością rozpuszczonego masła. Polać polewą wiśniową.