Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Naleśniki z dżemem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naleśniki z dżemem truskawkowym.

Naleśniki z dżemem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki z dżemem.

 

  • 1 jajko
  • 500 ml mleka
  • ok. 2-2,5 szklanki mąki
  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • dżem np. truskawkowy

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem.
Do naczynia wbić jajko, dodać mleko, mąkę, olej i wszystko zmiksować. Dodawać stopniowo wodę do otrzymania niezbyt lejącej i niezbyt gęstej konsystencji. Patelnię dobrze rozgrzać i smażyć na niej z obu stron naleśniki. JEśli sie kleją to przed nalaniem ciasta na patelnię dac odrobinkę oleju lub oliwy. Każdy smarować dżemem i składać w trójkąt.
Naleśniki z dżemem.
Usmażone naleśniki smarować dżemem i składać w trójkąty.
Naleśniki z dżemem.
Naleśniki smażyć z obu stron, ja używam specjalnej patelni do nalesników.

Tagi:

jajka jajko