Sposób przygotowania:
krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym
1. FARSZ: Drobno posiekane pieczarki i cebule podsmażyć na oleju dodając sól i pieprz dla smaku (Ja akurat podsmażałam je oddzielnie, pieczarki przygotowałam wieczorem, a cebulę podsmażyłam następnego dnia, przy robieniu krokietów). Po wystudzeniu przesypać nieodłączone do miski dodając nawet 1-2 łyżki oleju użytego świeżo przy smażeniu, przydatnego do „trzymania” farszu. Dodać ugotowane na twardo i posiekane na drobną kostkę jajka oraz posiekany drobno szczypiorek. Mieszając farsz dodać sól i pieprz dla smaku. Uwaga: farsz do krokietów powinien być zdecydowany w smaku! 2. NALEŚNIKI: Dodać 2 jajka do mąki, następnie dodawać stopniowo mleko i wodę przy mieszaniu/miksowaniu ciasta. Dodać szczyptę soli i nawet pieprzu dla smaku. Po dokładnym rozmieszaniu ciasta, rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki wlewając do niej ciasto np. łyżką wazową do zupy (ok. ¾ zawartości łyżki na jednego naleśnika). Rozlane równomiernie ciasto podsmażyć lekko z obu stron. Z podanych proporcji wychodzi do 15 cienkich naleśników o średnicy 18 cm. Po wysmażeniu cienkich naleśników odstawić je na przynajmniej kilkanaście minut aby nabrały większej elastyczności. 3. KROKIETY: Na środek każdego naleśnika nałożyć czubatą łyżkę farszu, trochę „uklepać”. Lewy i prawy brzeg zawinąć i zrolować całego naleśnika. Krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na niewielkim ogniu aż będą z obu stron podpieczone na złoty kolor i chrupiące. Podawać z czerwonym barszczem.
evita0007